Vijf tips voor een perfect sollicitatiegesprek

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Met deze vijf tips voor een perfect sollicitatiegesprek helpen we je in de voorbereiding.

 1. Creëer een representatief profiel op het internet

De kans dat je gegoogeld wordt is niet klein. Je wilt natuurlijk niet dat je potentiele werkgever je uitbundige uitgaansfoto’s ziet. Met een LinkedIn profiel heeft de werkgever een goed beeld van jouw werkervaring en educatie. Daarnaast is LinkedIn perfect voor jouw netwerk. Vergeet je niet de vergeten tweets te filteren?

Tips sollicitatiegesprek

2. Verdiep je in het bedrijf

Zoek nuttige informatie over het bedrijf op internet. Je scoort er punten mee en op basis van deze informatie kun jij goed motiveren waarom jij graag bij dit bedrijf wilt werken. Zo ben je goed voorbereid, weet je waarover je het hebt en kom je geloofwaardig over!

3. Bereid je inhoudelijke presentatie voor

Bedenk van tevoren wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Wat is jouw toevoeging voor het bedrijf? Noem hierbij dan ook een concrete situatie waarin dit tot uiting is gekomen. Hoe ging je met een bepaalde situatie om? En wat voor resultaat heeft dit opgeleverd?

4. Kleed je representatief

Welke stijl past bij het bedrijf waar je solliciteert? Strak in pak hoef je meestal niet te gaan. Je afgetrapte sneakers en broeken met scheuren kun je ook beter achterwege laten. Solliciteer je voor een online marketing stage of traineeship? Ons advies is om de gulden middenweg op te zoeken! Blazers en overhemden zijn altijd goed, maar maak er geen (mantel)pak van. Kijk naar jouw eigen stijl en maak deze iets formeler en more business like. Dan heb jij een streepje voor op die ene stage of traineeship.

5. Stel relevante vragen

En dan natuurlijk niet expliciet de vraag naar je salaris. Vraag naar specifieke werkzaamheden en doelen van het bedrijf. Door goed te luisteren en relevante vragen te stellen, kom jij geïnteresseerd over. Uiteraard kun je als het einde van het gesprek nadert beginnen over vakantiedagen en salaris.