Hoe vind ik de ideale stagiair (online marketing)?

01-02-2016

Goede stagiair vindenDe koude kerstdagen zijn achter de rug of het is hartje zomer.  De meest ambitieuze studenten hebben al maanden hun begeerde stageplek weten te veroveren en het gros heeft op zijn minst al gesolliciteerd of gesprekken lopen. Ik weet nog goed hoe lastig het kan zijn voor studenten om een mooie (en leuke) stage te vinden. Maar we moeten zeker niet de andere kant van de tafel vergeten. Want bedrijven zijn óók op zoek naar de beste, leukste of meest talentvolle stagiair. En het liefst moet deze ook nog eens talent hebben voor koffie halen.

De grote vraag blijft alleen:  hoe vind je een stagiair die én concreet iets toevoegt aan je activiteiten én daarnaast ook enthousiast is om te leren? Net als studenten zijn ook werkgevers in bepaalde mate bang voor scenario`s als stages die vroegtijdig stranden en niet waargemaakte verwachtingen van beide kanten.

Deze 6 tips zorgen ervoor dat jij kans maakt op die ene talentvolle stagiair (online marketing)!

  1. Schreeuw het van de daken

Eerste stap is om iedereen te laten weten dat jij een stageplek hebt: shout it out! Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke vacature opstelt die jouw doelgroep aanspreekt. Zorg bij een vacature voor online marketing bijvoorbeeld voor een informele schrijfstijl, vlotte tekst, strak en modern design en noem typische online marketing “triggerwords”. Oftewel: connect! Een goed opgezette vacature trekt betere stagiaires aan dan de standaard lap tekst die je helaas nog (te) veel tegenkomt. Nog een tip: vermijd nietszeggende termen als “geen 9 tot 5 mentaliteit” en “communicatief”, hier wordt niemand gelukkig van. Gelukkig houdt de NRC ons altijd scherp op deze valkuilen.

De vacature bied je vervolgens strategisch en ruim op tijd (min. twee maanden voor stage aanvang) aan op verschillende platformen. Voorbeelden zijn: het stagebureau van de betreffende opleidingen, maar ook op vacaturesites die passend zijn voor je branche. Voor online marketing zijn onlinemarketingstage.com of het generieke stageplaza.nl goede voorbeelden. Tot slot kun je ook proberen viral te gaan op Facebook en LinkedIn. Steeds vaker duiken hier ook relevante online marketing groepen op die vraag en aanbod samen brengen.

Top Tip!
Heeft jouw stagiair zijn stage goed afgerond? Vraag of hij/zij een review van de stageplek bij jouw bedrijf wil schrijven. Zorg dat deze op je bedrijfswebsite staat en bijvoorbeeld in de opleidingsgroep van de stagiair. Dit brengt je direct bij de juiste doelgroep en de kans op goede via-via contacten neemt sterk toe!

  1. Filteren

Hopelijk stromen de reacties snel binnen. Hoe ga je hiermee om?  Een interessante factor is dat studenten die enthousiast zijn van Online Marketing vaak al een eigen website hebben of in ieder geval zich online presenteren. Hiermee creëer je als het ware al een shortlist die een streepje voor heeft. Kijk daarnaast ook naar een originele of ijzersterke sollicitatie (voorbeeld: video-cv toegevoegd), en of deze aansluit bij jullie bedrijf en spirit. Filter dus op kwaliteit, inhoud en originaliteit. Veel tijd voor sollicitaties wil iedereen namelijk, maar de werkelijkheid is vaak anders.

Kaf van het Koren scheiden

  • Verwijder Copy-paste e-mails waarin alleen de aanhef en bedrijfsnaam is gewijzigd
  • Sollicitatiebrieven met een motivatie die niet aansluit bij jouw bedrijf gaan op de afvallijst.
  • Een te standaard CV zonder enkele referentie naar Online Marketing is een No-Go.

In een notendop selecteer je dus op inzet. Is een student niet bereid moeite en tijd te investeren in een motivatie? Waarom zou jouw bedrijf dat dan wel doen.

  1. Reageer altijd!

Ben je niet overtuigd door de sollicitatie van een student en heb je besloten hem of haar niet uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek? Stuur wel een reactie!  Een standaard reactie met een bedankje voor de interesse in het bedrijf en de sollicitatie is een kleine maar essentiële moeite. En iedereen ziet graag dat zijn mail wel beantwoord wordt.

Uiteindelijk zal het ook de reputatie van je bedrijf positief beïnvloeden. Een bedrijf dat niet eens reageert op een sollicitatiemail is het ook niet waard om een volgende keer op te solliciteren.

Ben constructief!
Een goede manier om ook een goede band met talentvolle afvallers aan te gaan is de mogelijkheid bieden tot een korte evaluatie. Geef aan in je reactie dat het mogelijk is om kort telefonisch te bespreken waarom hij/zij het niet is geworden. Indien echt gemotiveerde studenten dit doen heb jij gelijk een interessante link voor toekomstige vacatures!

  1. Het gesprek & “de klik”

Hoe weet je of een stagiair bij jouw bedrijf past? En of hij werkelijk de persoon is die hij voorstelde in de sollicitatie? De eerste stap is zorgen dat je dit achterhaalt. Competenties & skills kan namelijk iedereen leren, maar een karakter dat staat zo vast als een huis. Richt je op de persoon zelf: waar staat hij of zij voor en wat motiveert de sollicitant. Probeer dit te koppelen aan je bedrijfsfilosofie (missie, visie, doelstellingen). Voel je op basis hiervan een klik? Dan is stap 1 voltooid.

  1. De competenties

Nadat alles is achterhaald over zijn of haar interesses, uitdagingen, doelen, leermomenten, vrienden, familie en motivatie, is het goed om de capaciteiten te gaan belichten. Is de student al meer ervaren? Vraag dan zijn top 3 projecten even toe te lichten (wel relevante projecten..). Is dit niet het geval, probeer dan samen met de student bijvoorbeeld schoolprojecten te linken aan jouw bedrijfsactiviteiten. Vaak zijn er meer overeenkomsten dan gedacht!
In dit onderdeel kom je erachter of de student bewust is van zijn of haar kwaliteiten & evaluatievermogen. Daarnaast test je het enthousiasme waarmee ze over “hun” projecten vertellen.

Sollicitaties in twee stappen
Ook al heb je weinig tijd, probeer het sollicitatieproces in twee delen op te zetten. Is er sprake van slechts één gesprek? Geef de onderdelen aan het begin aan en onderbreek kort met een koffiepauze. Dit creëert ook een kort “informeel” moment tussendoor.

  1. Het goede nieuws vertellen!

Heb je de keuze gemaakt en de perfecte stagiair voor jouw bedrijf gevonden? Een persoonlijk telefoontje met het goede nieuws doet het meestal wel goed. Je test gelijk de enthousiaste reactie van de student  en je kunt direct eenvoudige administratieve zaken zoals contract en startdatum af te stemmen. Vastleggen is je concurrentie voorzijn!

Is een getalenteerde sollicitant gegarandeerd een succes? Daar kom je pas later achter. Een goede stagiair vinden is één, zorgen dat het de perfecte wordt, dát is de volgende stap.

Ben jij al klaar voor jouw volgende perfecte stagiair? Voeg dan nú je vacature toe!