3 Voorwaarden voor een goede Sollicitatie

Een goed begin is het halve werk

Voor een succesvolle sollicitatie is het is slim om goed na te denken wat je precies in een stage zoekt. Kies je vooral voor een onvergetelijke ervaring, of wil je juist veel leren? Zorg dat je ruim van tevoren begint met zoeken, dan heb je de meeste kans op een stage van je dromen.

Een goede oriëntatie help je bij het optimaal voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Denk alvast na over wat jij voor het bedrijf wilt betekenen gedurende je stageperiode. Het maken van een stappenplan voor je stageopdracht kan je helpen om tijdens je sollicitatie toe te lichten wat je wilt bereiken gedurende je stageperiode. Indien je hier gebruik van maakt, neem deze dan ook mee naar je sollicitatie! Het bied je een leidraad tijdens je gesprek. Het is nog belangrijker dat je zo veel mogelijk over het bedrijf weet. Zorg er dus voor dat je de activiteiten van het bedrijf goed kent.

1. Hou je CV up to date!

De eerste indruk  wordt al tijdens jouw opgestuurde sollicitatie gewekt. Zorg dus dat je CV up to date is.

Curriculum Vitae (CV)

Zorg ervoor dat je CV up-to-date is. Een succesvolle sollicitatie is al gedoemd als jouw CV niet compleet is of eruit ziet als een kindertekening. Als het bedrijf internationaal is georiënteerd, zorg er dan voor dat je een Nederlandse en Engelse versie hebt. Belangrijk is dat je jouw CV duidelijk kan toelichten, denk hierbij aan de vragen waarom je bepaalde keuze heb gemaakt en wat je geleerd hebt tijdens vorige ervaringen. Een gesprek verloopt beter als je voorbereid bent en de vragen overtuigd kan beantwoorden. Argumentatie is hierbij heel erg belangrijk. Let verder ook op dat je curriculum vitae goed schrijft!

2. Het sollicitatiegesprek

Indien je als kandidaat voorgesteld wordt aan onze opdrachtgever is dit in de vorm van een sollicitatiegesprek. Dit gesprek is vaak met een HR-medewerker en de directeur of het afdelingshoofd. Tijdens dit gesprek zullen zij een beeld van jou proberen te vormen. Geef daarom zo goed en eerlijk mogelijk antwoord. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wellicht zijn er voor het bedrijf belangrijke ontwikkelingen in het nieuws geweest. Dit geeft tijdens het gesprek aan dat je weet waar het bedrijf zich mee bezig houdt.

Tijdens het gesprek zal er ongetwijfeld gevraagd worden wat voor projecten je tijdens je opleiding uitgevoerd hebt. Probeer deze uit te leggen aan de hand van de STAR methode. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat. In welke situatie speelde het zich af, wat was jou taak gedurende het project, welke acties heb je ondernomen, en wat voor resultaat is er behaald. Naast dat jij vragen zult beantwoorden, is het ook goed om zelf vragen te stellen over de opdracht en je functie, hiermee toon je interesse voor de stage opdracht.

3. De eerste indruk

Bij je sollicitatie is de eerste indruk erg belangrijk, deze wordt binnen 40 seconden gevormd. De eerste indruk wordt gevormd door de handdruk, het oogcontact, je uitstraling en je houding. Zorg er dus voor dat je een goede hand geeft, glimlacht, oogcontact zoekt en een goede uitstraling hebt. Het hebben van een goede uitstraling is erg afhankelijk van de opdrachtgever. Indien je op sollicitatiegesprek kan komen bij een bank is het verstandig om in pak te gaan, ga je op sollicitatie gesprek bij een productiebedrijf dan voldoet een nette blouse en een spijkerbroek vaak al. Zorg er dus voor dat je tijdens je voorbereiding rekening houdt met de dresscode van de opdrachtgever en pas je hierop aan.

Wees ervan bewust dat 38% van de eerste indruk afhankelijk is van je stemgebruik, daarentegen is 7% maar afhankelijk van je woordkeuze.

Heel veel succes tijdens je sollicitatie!