Solliciteren via LinkedIn – 10 tips

Ondanks dat LinkedIn al enige jaren hét platform voor werken Nederland is, doen weinig mensen echt aan solliciteren en sollicitatie-building via LinkedIn. Vraag jezelf eens af: Waarom niet? LinkedIn is het perfecte medium om jezelf te profileren en zelfs een gooi te doen naar die perfecte online marketing stage! Hier vanuit ons 10 (super goede) tips:

  1. Professionele foto: Een profielfoto is het eerste waar een recruiter of potentiële werkgever naar kijkt op je LinkedIn pagina. Een goede eerste indruk maak je dus niet met een selfie of een vakantiefoto. Profielen zonder foto zijn helemaal een no-go, met een foto wordt je profiel maar liefst 7 keer vaker bekeken dan zonder.Solliciteren via LinkedIn
  1. Up-to-date profiel: Klinkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je profiel volledig is. Ben je bijvoorbeeld een jaar op reis geweest? Vermeld dit dan, een gat in je cv roept vragen op. Vermeld daarnaast niet alleen je opleiding en werkervaring maar ook je diploma’s, talen, vaardigheden en de aanvullende (contact) informatie. Op LinkedIn kan je veel meer kwijt dan in je CV, dus maak gebruik van deze ruimte.
  2. Netwerk bouwen: Voeg niet automatisch iedereen toe waar je een emailadres van hebt, maar wees selectief. En denk aan de toekomst: een medestudent kan waarschijnlijk nu nog niet veel voor je betekenen, maar over een tijdje werken jullie misschien wel in dezelfde sector.
  3. Kopregel in profiel: Zoek je een stage? Zet in de kopregel in welk vakgebied jij zoekende bent. Als een recruiter of bedrijf opzoek is naar een stagiair(e) ben je zo makkelijker te vinden.
  4. Vraag aanbevelingen aan (oud) collega’s, leidinggevenden en opdrachtgevers: Aanbevelingen zien er goed uit op jouw profiel, aangezien iemand anders jouw kwaliteiten omschrijft. Wees dus niet bang om iemand te vragen om jouw aan te bevelen op LinkedIn.
  5. Wees actief: Deel zelf updates (bijvoorbeeld als je een nieuwe stage zoekt!), like en reageer op updates van relevante connecties en hanteer dezelfde tactiek voor de artikelen in jouw overzicht. Hoe meer jij opvalt in het netwerk, hoe meer mensen jouw profiel bekijken, hoe groter de kans op een relevante stage of baan!
  6. Wie heeft jouw profiel bekeken?: Je profiel in privémodus of openbaar? Het grote voordeel van een openbaar profiel is dat je zelf kan zien wie jouw profiel heeft bekeken. Wie weet een potentiële werkgever?
  7. Openbaar profiel zichtbaar: Waarbij het bij je andere social media accounts (zoals Facebook) aan te bevelen is om alles af te schermen, is het goed om je LinkedIn profiel juist zichtbaar te maken voor iedereen.
  8. Volg de organisaties waar jij interesse in hebt: Zo krijg je updates van de bedrijven die jij interessant vindt en laat je zelf aan anderen zien welke bedrijven en branches jij interessant vindt.
  9. Maak uitnodigingen persoonlijk: Het is erg makkelijk om het standaard “Ik wil je graag toevoegen aan mijn netwerk” bericht te sturen, maar met een persoonlijk bericht maak je een geïnteresseerde en persoonlijke indruk.

Gefeliciteerd! heb je dit doorlopen dan hoor jij waarschijnlijk tot de LinkedIn All-Stars!

Solliciteren LinkedIn